Är bensinen dyr eller billig idag?

Jag fick ett frustrerat mail till jobbet för något år sedan. Det var något slags upprop, där man skulle skriva på och skicka vidare för att uttrycka sitt missnöje med dom hemska bensinpriserna.
Jag kunde inte låta bli att räkna litegrann när jag fick det här mailet. Statistik hämtade jag från SCB:s hemsida (Statistiska Centralbyrån brukar ha bra koll).

1965 kändes jämnt och bra. Det glada 60-talet brukar ju vara populärt att jämföra med... (bensinen var ju skitbillig då – UNDER EN SPÄNN!)
SCB hade då bara statistik i listform fram till 2006, men det kan väl vara ok?

Bensinpriset 2006 jämfört med 1965

Genomsnittlig lön för tjänstemän inom privat sektor
1965 = 1261:-
2006 = 28600:-

Bensinpriset
1965 = 86 öre
2006 = 11,55

Nu räknar vi:
1965 fick man 1466 liter bensin för en genomsnittlig tjänstemannalön.
2006 fick man 2476 liter...

Om bensinen fick bestämma löneläget skulle en tjänsteman 2006 ha tjänat 16932:-. (kvinnliga städare tjänade i medeltal 17800:-/mån samma år) Hur många tjänstemän skulle ha gått med på det? Men jag gissar att dom flesta ÄNDÅ var missnöjda med bränslepriserna och såg med tindrande ögon tillbaks på det glada 60-talet när soppan till deras raggarbil kostade under en krona...

BENSINEN ÄR ALLTSÅ BILLIGARE NU ÄN PÅ 60-TALET!!!

Plastigt...

Nu har det blivit glest mellan inläggen ett tag. Blev arbetslös i höstas och har inte varit på rätt humör för sånt här på länge nu.
Har funderat länge på en plastfråga. Dom flesta försöker väl idag att vara miljömedvetna och sopsortera och stå i.
Färgat glas, ofärgat glas, papper hit, förpackningar dit, hårdplast, mjukplast... Ja, där var det. Plasten! Kom att tänka på det igen häromdagen när jag satt på köksgolvet och stoppade mjukplast i en påse och hårdplast i en annan. Som många av er vet så brukar ju plast "extruderas" alltså smältas ner och pressas ut till en tunn film ibland. (jag har ju egentligen inga läsare alls här, så om bara en av er vet så är det ju faktiskt fler än... ja, ni fattar kanske).
Men om man tar hård plast, typ från plastburkar och sånt, smälter ner den och pruttar ut en tunn film - vad tror ni händer då när svennebanan skall sopsortera? Plopp ner i mjukplastcontainern! Men - det var ju "hård" plast från början!?!?! Har det plötsligt med tjocklek att göra?
Samma sak om man tar en massa gladpack (tunn, mjuk plastfilm), smälter ner den och gör en burk av den. Vart hamnar den då? Jo, i hårdplastcontainern!!!
Eftersom all återvunnen plast rimligen borde smältas ner för att kunna återanvändas, då blir det ju fel! Jag tror vi håller på att bli lurade...

RSS 2.0